Press ESC to close

Histamínová intolerancia – čo to je, príznaky, čomu sa vyhýbať

V článku sa dočítate:

  • čo je v skutočnosti HIT
  • či je bežná diagnostika 100%-ná
  • aké sú príznaky HIT
  • aké potraviny sú rizikové (diéta)
  • ako sa dá znížiť riziko príznakov HIT
  • REHISTA – novinka pre ľudí s HIT
  • Histamínová intolerancia (HIT) nie je presný medicínsky výraz, ktorý vystihuje daný metabolický problém. Je však všeobecne medicínsky akceptovaný. Presnejší výraz, ktorý vystihuje, čo sa reálne v tele deje, je enterálna histaminóza. Ide o to, že sa v čreve hromadí nadmerné množstvo histamínu, ktorý organizmus nedokáže efektívne rozložiť.

Tento nadmerný histamín v čreve môže pochádzať buď zo samotnej črevnej sliznice, ako následok reakcie na prijaté potraviny alebo priamo z potravín s vyšším obsahom histamínu. V zásade je však reakcia organizmu a príznaky na zvýšené množstvo histamínu v čreve rovnaká (pozri príznaky nižšie). Zrejme častejšia príčina je reakcia črevnej sliznice na potraviny. Čo súvisí so spracovanými potravinami, ktoré stále viac nakupujeme a konzumujeme. Tie majú zvýšený histamíno-tvorný potenciál.

HIT nie je klasická alergia, ale príznaky sa môžu na alergiu podobať, čo sťažuje diagnostiku. V praxi sa obvykle HIT diagnostikuje po odbere krvi(imunológ, alergológ). Výsledok má skôr orientačný význam a treba ho hodnotiť v kontexte toho, či sú prítomné aj príznaky. To znamená, že aj napriek výsledku, to nemusí byt nutne HIT, ak chýbajú typické príznaky. V minulosti sa HIT s istotou potvrdzovala na základe sterov z črevnej sliznice. To je však dnes už náročná diagnostika, navyše drahá, takže sa v praxi nevykonáva.

Najčastejšie príznaky histamínovej intolerancie

  • tráviace ťažkosti (nadúvanie, hnačka, bolesti brucha, nevoľnosť)
  • kožné prejavy (svrbenie, začervenanie, žihľavka)
  • bolesti hlavy a migrény
  • nádcha, upchatý nos, kýchanie bez infekcie
  • rýchle búšenie srdca, závraty
  • únava a celková slabosť

Príznaky sa môžu objaviť už niekoľko minút po konzumácii problematických potravín, ale aj s oneskorením niekoľkých hodín. Intenzita reakcie závisí od množstva nahromadeného  histamínu a schopnosti tela ho rozložiť.

Potraviny s vysokým histamíno-tvorným potenciálom

  • zrejúce syry, údeniny, fermentované mäsové výrobky
  • kyslá kapusta, kvasené uhorky, sójová omáčka
  • ryby a morské plody, najmä ak sú spracované (nie sú čerstvé)
  • víno, pivo, šampanské
  • paradajka, baklažán, špenát
  • orechy (najmä kešu, vlašské)
  • čokoláda a kakao
  • ultra-spracované potraviny všeobecne

Niektoré potraviny síce neobsahujú veľa histamínu, ale podporujú jeho uvoľňovanie z buniek – napríklad citrusy, jahody, ananás, alkohol alebo niektoré prídavné látky (napr. siričitany prítomné vo víne).

Ako zvládať histamínovú intoleranciu

Aj keď zoznam potravín vyzerá hrozivo, netreba podliehať panike.  Základom zníženia príznakov HIT je vhodná úprava stravy – tzv. nízkohistamínová diéta. Spočíva v obmedzení potravín s vysokým histamíno-tvorným potenciálom a v preferovaní čerstvých, minimálne spracovaných surovín. Dôležitá je aj správna manipulácia s jedlom – čerstvé mäso či ryby je vhodné čo najskôr zamraziť (ak nie sú určené na rýchlu prípravu), aby zostali čo najdlhšie v prirodzenom (čerstvom) stave aj po rozmrazení.

Ako znížiť riziko príznakov HIT

Doposiaľ bol pri riešení HIT preferovaný skôr prístup, kde ľudia užívali dodatočný DAO enzým (diaminoxidáza), ktorý rozkladá samotný histamín. Užívanie DAO enzýmu sa ukazuje skôr vhodné pri konzumácii potravín s vyšším obsahom histamínu. Má však výrazne obmedzený účinok pri mikro-zápalovej reakcii čreva na takéto potraviny. Keďže sa však pri HIT všeobecne odporúča dodržiavať histamínovú diétu, nemusí užívanie DAO enzýmu prinášať dodatočné zmiernenie príznakov.

REHISTA – moderný produkt pre ľudí s HIT

Rakúsko-talianska vývojová spoločnosť PHARCO GRANCREO uviedla na trh prelomový produkt pre ľudí s HIT príznakmi, REHISTA, kvapky. Jeho zloženie obsahuje 2 prírodné a telu prirodzené zložky. Jedna zložka potláča reakciu špeciálnych bielych krviniek (tzv. žírne bunky), ktoré sú zodpovedné za nadmerné vylučovanie histamínu do črevnej sliznice. Druhá zložka výrazne tlmí rýchlu mikro-zápalovú reakciu črevnej sliznice na samotný nahromadený histamín v čreve.

Takto sa v praxi takmer komplexne pokrýva histamíno-zápalová rekcia čreva na nahromadený histamín. Pričom je jedno, či histamín pochádza z čreva alebo priamo z potraviny s vyšším obsahom histamínu. Ide o nový prístup k riešeniu HIT, kde cieľom nie je samotný rozklad histamínu, lebo ten sa aj tak obvykle nedostatočne rozloží. Cieľom je utlmiť bunky zodpovedné za uvoľnenie histamínu, ktoré sa podarí „omráčiť alebo uspať“, aby nevylúčili zo seba obrovské zásoby histamínu do čreva. A zároveň obmedziť silnú zápalovú reakciu čreva na histamín, ktorá je zodpovedná za obvyklé príznaky HIT.

REHISTA je vo forme kvapiek (objem 50 ml), takže si dávkovanie môže každý prispôsobiť podľa skúseností (max jednorazová dávka je 25 kvapiek). Odporúča sa užívať priamo pod jazyk, nakvapkať na lyžičku, zdvihnúť jazyk vliať do oblasti pod jazyk, následne ponechať pôsobiť cca 10-20 sekúnd a až potom prehltnúť a následne zapiť. Rovnako je však možná aj alternatíva rozmiešať dávku v tekutine alebo rovno zapiť.

Vďaka unikátnemu užitiu pod jazyk, má REHISTA rýchly účinok (cca 5 – 20 minút) s výraznou úľavou od črevných príznakov, najmä kŕčov a celkovej úľavy od žalúdočno-črevného dyskomfortu. Tento pozitívny účinok môže pretrvať celý deň už po jednej dávke.

REHISTA vs DAO – rozdiely aj synergia pre ľudí s HIT

Na rozdiel od užívania DAO pred každým jedlom, pri produkte REHISTA môže postačovať už jedna dávka na celý deň (alebo rozdelená na ráno a večer). Individuálne dávkovanie produktu REHISTA umožňuje tiež zohľadniť parametre ako napr. dospelý, dieťa, intenzita ťažkostí, telesná hmotnosť atď. Narozdiel od DAO, kde je obvykle len jedna odporúčaná dávka bez možnosti rozdeliť tabletu alebo kapsulu (povrchové poškodenie znehodnotí enzým vo vnútri).  Výhodou je tiež, že užitie produktu REHISTA nie je obmedzené potrebou časovej pauzy medzi dávkou a samotným jedením, na rozdiel od užitia DAO (min. 15 minút pred samotnou konzumáciou). REHISTA je rastlinný (vegan-friendly) produkt, kým DAO je živočíšny výťažok z ošípanej. Vďaka týmto rozdielom sa javí byť REHISTA veľkým posunom pre ľudí s HIT, ale zároveň umožňuje aj kombináciu s DAO so synergickým efektom.

REHISTA je dostupná v lekárni alebo v eshopoch a pri priemernej cene, vychádza jedna dávka na cca 1 Euro a to už stojí za vyskúšanie.

REHISTA ponúka ľudom s HIT:
  • rýchly a silný účinok (5 – 20 minút)
  • pretrvávajúci efekt (takmer celý deň)
  • bez pauzy medzi dávkou a jedlom (nevychladne vám jedlo)
  • dávkovanie podľa potreby (12 – 25 kvapiek)
  • kombinovateľný s DAO (dobrý synergický efekt)
  • vegan-friendly (neobsahuje živočíšne zložky)
  • vždy poruke (fľaštička aj do kabelky)

IMG_7191

Dr. Peter Blaško

riaditeľ výskumu a vývoja PHARCO GRANCREO

Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.

Prijať všetky Prijať len potrebné